Zó ga je succesvol om met hakken in het zand bij IT-veranderingen

Datum 07-02-2022

Elke verandering zou moeten beginnen met het einddoel in gedachte. Bij IT-wijzigingen binnen je organisatie is dat niet anders. Hoe doen jullie dat intern?

Mensen houden in basis niet zo van verandering. En dat is goed om je te realiseren als je met een omvangrijk IT-project aan de slag gaat binnen je organisatie. Want hoe goed je het project intern ook op orde hebt, als je de mensen die uiteindelijk met de resultaten ervan aan de slag gaat niet meeneemt in de aanstaande veranderingen, dan wordt het een lastig verhaal.

Duidelijke overeenkomsten tussen succesvolle bedrijven

We kijken vanuit ROOT bij veel verschillende bedrijven in de keuken en zien al jarenlang een duidelijke overeenkomst tussen zij die succesvol nieuwe IT-projecten implementeren en zij die daar meer moeite mee hebben. Bedrijven, organisaties en andere instellingen die dit succesvol doen hebben één ding gemeen: ze nemen de medewerkers vanaf dag 1 mee in de aankomende veranderingen. Zo geven zij bijvoorbeeld een afgevaardigde van elke afdeling de kans om zijn of haar wensen te uiten. Iedereen kijkt immers vanuit de eigen invalshoek naar de nieuwe werkwijze. Een IT-beheerder kijkt anders dan een helpdeskmedewerker en een accountmanager verwacht weer andere functionaliteiten van een systeem dan een hr-collega.

Alle neuzen dezelfde kant op voor blijvend IT-succes

Om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen heb je een goed plan nodig. Want pas als mensen de verandering intern zien zitten heeft het zin om ermee door te gaan. En of het nu gaat om een thema als de cloud, waarbij je kiest voor voordelen, zoals eindeloze capaciteit, vanaf elke locatie bij bestanden kunnen, veilige dataopslag en meer of voor het het verbeteren van je netwerk waarbij je kiest voor 99,9% beschikbaarheid in een veilige, stabiele en goed functionerende werkomgeving maakt in feite niet uit. Het gaat om de basis op orde krijgen. Dat hebben ze bij Beurtvaartadres bijvoorbeeld slim aangepakt: dit bedrijf maakte succesvol de transitie naar de cloud. Zij faciliteren de logistieke keten in het onderling uitwisselen en bewaren van gegevens over logistieke transacties, om de totale transactiekosten te verlagen. Beurtvaartadres heeft als hét adres voor digitale supply chain vervoersdocumenten al meer dan 90 jaar ervaring op het gebied van vervoersdocumenten, vrachtbrieven, import & export.

‘Waar je op moeten letten als je een partij selecteert? Ik zou voornamelijk kijken naar je behoefte en of je potentiële partner daar aan kan voldoen, ook op technisch vlak. Breng ook het proces helder in kaart zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Neem zeker ook de eindgebruiker mee in het proces, want als de adoptie niet goed gaat wordt het nooit wat. Voor onze eindgebruikers geldt bijvoorbeeld dat ze nu heel gemakkelijk vanaf elk device vanaf elke locatie kunnen werken. Zodra er een internetverbinding is kan de betreffende collega bij wijze van spreken aan de slag.' Ridvan Taci, Business Unit Manager import en export

Over security en connectivity

Ook wanneer je kiest voor het implementeren van hoogwaardige, snelle verbindingen met DDoS-bescherming in voor stabiel internet en optimale bereikbaarheid of wanneer je je beveiliging naar een hoger niveau wilt tillen, start dan áltijd met de eindgebruiker in gedachte. En kom je er toch niet helemaal uit? Of heb je behoefte aan een frisse blik op je IT-omgeving met positief-kritische eindgebruikers? Neem dan zeker even contact met ons op .

Neem contact op