Voorheen kon je voor 90% on-premise je werk doen, tegenwoordig is dat niet meer het geval. Vele diensten worden vanuit de Cloud aangeboden. Het kiezen van de juiste netwerkverbinding is dan ook essentieel geworden. Hoe weet je welk type netwerkverbinding het beste aan je behoefte voldoet?
Een netwerkverbinding bestaat uit technische en Service Level (SLA) eigenschappen. Één type verbinding kan verschillende SLA’s hebben. Een betere SLA houdt in dat de leverancier harder zijn best doet om een mogelijk probleem op te lossen. Bij het kiezen van een type netwerkverbinding en de bijbehorende SLA is het natuurlijk zaak dat zowel de technische als de SLA eigenschappen van de verbinding kloppen.
In dit blog zoomen wij in op de verschillende type verbindingen.
Een korte (darkfiber) glasvezelverbinding, denk aan enkele tientallen kilometers, zal een latency hebben van minder dan 1 milliseconde. De bandbreedte wordt bepaald door de gebruikte apparatuur.
Dergelijke verbindingen worden vooral gebruikt als er behoefte is aan een hoge brandbreedte en een lage latency. Vaak ook gecombineerd met redundantie dus twee verbindingen langs verschillende paden, denk hierbij aan verbindingen tussen datacentra of tussen datacentra en kantoor.
Een aandachtspunt bij (darkfiber) glasvezelverbindingen is de SLA. Een storing op een glasvezelverbinding, waarbij de vezel in de grond is beschadigt, kan zomaar leiden tot een downtime van uren. “Dan geldt er een boeteclausule zou je denken”.
Ga er niet van uit dat een SLA van 99,9% op een (darkfiber) glasvezelverbinding altijd gehaald wordt. Lees vooraf goed door welke garanties in de SLA worden afgegeven. Vaak staat in de voetnoot een opmerking over de reparatietijden en het niet halen van de SLA.
Wanneer de glasvezelverbinding als een managed glasvezelverbinding wordt geleverd dan bepaalt de leverancier zelf de bandbreedte die zij aanbieden. Daarbij kan, in overleg met de leverancier, het koppelvlak worden gekozen. Een managed glasvezelverbinding is qua techniek en SLA vergelijkbaar met een darkfiber. Het verschil is dat je niet eenvoudig kan upgraden door het vervangen van de apparatuur aan het uiteinde van de verbinding.
De tarieven van (darkfiber) glasvezelverbindingen zijn hoog maar bieden hoge beschikbaarheden, hoge bandbreedtes en een lage latency.
Een categorie die sterk gebruikt wordt is de Fiber to the Home (FttH)/Fiber to the Business (FttB) verbindingen. De FttH verbinding wordt normaal per wijk of gebied uitgerold. De gangbare FttH bandbreedtes lopen tot een gigabit maar in de toekomst zal het verhoogd worden. De latency bij deze verbindingen is laag.
Vergeleken met de eerder genoemde (darkfiber) glasvezelverbindingen, zijn de tarieven relatief laag. Vaak is de afgenomen bandbreedte bepalend voor de abonnementsprijs. Bij deze verbindingen gelden andere Service Levels.
Naast de bovengenoemde netwerkverbindingen, zijn er ook xDSL verbindingen, beter bekend als ADSL en VDSL. Dit zijn verbindingen op basis van koper. Deze categorie wordt op dit moment nog heel veel gebruikt maar zal de komende jaren gemigreerd gaan worden. Op diverse plaatsen in Nederland worden de koperverbindingen al buiten gebruik gesteld. Alternatieven voor xDSL verbindingen zijn de eerder genoemde FttH/FttB verbindingen.
Bij xDSL verbindingen is de bandbreedte afhankelijk van de lengte van de koperkabel.
In geval van ADSL is de lengte van de kabel naar de centrale bepalend.
xDSL verbindingen hebben een latency van ca. 25 milliseconden.
Bij VDSL bepaalt de lengte van de kabel naar de straatkast de bandbreedte die haalbaar is. Met VDSL kunnen hogere bandbreedtes worden behaald, dit kan tot wel 200 Mbit/s door middel van bonding technieken. Bij bonding technieken worden er meerdere koperparen gecombineerd. Deze verbindingen zien we veel gebruikt worden op (kleine) kantoren.
Bij alle genoemde koperverbindingen geldt ook dat je goed naar de SLA moet kijken. Een voorbeeld is een koperverbinding die in de grond stuk gaat door vorst. Het is maar de vraag of deze binnen dagen gerepareerd kan worden zolang het vriest.
De tarieven van de xDSL verbindingen zijn over het algemeen laag.
De kabelverbindingen in Nederland zijn coax aansluitingen. Over de coax kan een asymmetrische verbinding worden afgenomen. Op dit moment met bandbreedtes tot 1 Gbps down en 50 Mbps up.
De kabelverbindingen hebben een SLA vergelijkbaar met die van de FttH verbindingen.
ROOT beschouwt deze aansluitingen als een alternatief voor vestigingen waar geen FttH of FttB beschikbaar is.
Voor verbindingen tussen datacenters en kantoor waar een hoge beschikbaarheid en capaciteit nodig is dient je te kijken naar darkfiberverbindingen of managed glasvezelverbindingen met gelijkwaardige parameters.
Ga je andere locaties ontsluiten dan is een FttH of FttB verbinding het meest toekomstvast. Eventueel kun je een combinatie kiezen tussen FttH en een andere aansluiting om bijvoorbeeld SDWAN toepassingen mogelijk te maken.
xDSL verbindingen kun je gebruiken op locaties waar geen andere aansluiting mogelijk is.
Wil je meer weten over netwerkverbindingen en welk type aansluiting het beste bij je behoefte past, neem gerust contact met ons op! Ook kun je hier meer informatie vinden.
Neem contact op