Waarom is Monitoring zo belangrijk?

Datum 06-01-2022

Het is niet meer weg te denken dat jouw organisatie niet bereikbaar is. Jouw relaties verwachten dat je website of webshop altijd online te bereiken is, zeker in deze tijd. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit in de hand hebt?

Het belang van monitoring

Het blijven draaien van je organisatie is dus van groot belang. Anno nu is niet meer weg te denken dat je onbereikbaar bent voor je klanten.

Het uitvoeren van metingen en het monitoren van je netwerk componenten speelt hierin een belangrijke rol. Veel organisaties staan hier niet bij stil totdat er zich een calamiteit voordoet.

Je gaat ervan uit dat je netwerk het altijd doet, dat is vanzelfsprekend toch? Maar wil je dit risico nemen of ga je voor zekerheid?

Grip op je netwerk

Een goede monitoring geeft je zekerheid. Wanneer je IT systemen wegvallen dan kan er geen data meer worden uitgewisseld en stoppen je bedrijfsprocessen. Een zeer ongewenste situatie!

Met een monitoringsysteem worden potentiële verstoringen tijdig gesignaleerd. Je systemen kunnen actief en passief worden bewaakt. Dit houdt in dat bij een verstoring een melding wordt gestuurd zodat je direct actie kunt ondernemen.

Naast meldingen, kunnen ook waarschuwingen worden gestuurd wanneer bijvoorbeeld een systeem de maximale capaciteit dreigt te bereiken. Deze waarschuwingen worden ook wel triggers genoemd. Denk hierbij aan een schijf die voor meer dan 80 of 90% vol is.

Met een monitoringsysteem die dergelijke waarschuwingen geeft, kun je tijdig verstoringen voorkomen en blijf je bereikbaar voor je klanten.

Echter, om profijt te hebben van een dergelijke monitoringsysteem is het van belang om vooraf goed na te denken over wat je wilt monitoren en hoe de resultaten te lezen en te interpreteren.

Interpretatie van gegevens

Een goed monitoringsysteem heeft 5 doelen namelijk detectie, visualisatie, monitoring, notificatie en rapportage. De resultaten uit deze 5 doelen geven je de nodige informatie om je netwerk goed te beheren.

Maar hoe moet je de data interpreteren?

Monitoring is een dynamisch iets. Er gebeurt iets waarvan je denkt: “Wat had ik moeten weten om het te voorkomen?” Dit is het moment om na te denken over wat je moet weten om in de toekomst beter in control te zijn.

De analyse van de alarmen is ook zeer belangrijk. Wanneer een bepaald type alarm voor een bepaald systeem met regelmaat optreedt dan helpt monitoring die problemen op te lossen die met enige frequentie voor komen, de meeste tijd vergen of de meeste overlast veroorzaken.

ROOT Monitoring

Wij maken al jaren gebruik van een monitoringsysteem waarmee wij zowel de systemen van onze klanten, als eigen systemen monitoren. Het is ook mogelijk om jouw systemen te laten bewaken door ROOT, wanneer deze bij een andere partij zijn ondergebracht, bijvoorbeeld in de AWS. De informatie kunnen wij versleuteld over het internet ophalen, zo blijft de informatie veilig.

In de loop der jaren hebben wij ervaring opgedaan in de interpretatie van de data, analyses en instellingen van parameters die nuttige informatie geven.

Ons monitoringsysteem doet iedere 5 minuten een externe check bij de systemen waarvoor dit is ingesteld. Er worden verschillende parameters op systemen ingesteld, afhankelijk van wat je wilt monitoren.

Bij eventuele verstoringen wordt er zowel een melding via e-mail, sms als via de telefoon (spraak gestuurd bericht) gedaan. Door een melding op 3 verschillende manieren te versturen, zorgen wij ervoor dat de melding gegarandeerd binnen komt.

Wij kunnen ook instellen dat de meldingen direct naar jou worden gestuurd. En je kunt zelf kiezen welk type melding je wilt ontvangen.

Elke dag wordt een controle uitgevoerd, waarbij er om 12 uur ’s-middags een testalarm wordt gegenereerd. Op deze wijze checken wij of de waarschuwingen doorkomen. Ons monitoringsysteem is redundant uitgevoerd opdat uitval van één systeem opgevangen kan worden. Door deze twee maatregelen zorgen wij ervoor dat de monitoring altijd werkt!

Conclusie

Met een monitoringsysteem creëer je een situatie waarin ongewenste downtime tegengegaan wordt. Je kunt voorkomen dat er paniekvoetbal ontstaat omdat je tijdig kunt schakelen en een mogelijke verstoring voor kunt zijn.

Een goede monitoring zorgt ervoor dat je met minder effort een betere dienst of dienstverlening kan leveren.

Meer informatie over onze dienst monitoring lees je hier. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten, neem dan contact met ons op. Onze specialisten kijken graag gezamenlijk naar de mogelijkheden voor jouw omgeving.

Neem contact op