Waarom het menselijke aspect van security zo belangrijk is?

Datum 23-03-2021

Hoe zeker weet jij dat je mensen écht scherp zijn op cyberveiligheid? Hoe veilig is de cultuur binnen je bedrijf? Durven je collega's het te melden als ze hun laptop 's nachts in de auto hebben achtergelaten? En, nu deze gestolen is, dat het device niet beveiligd was met een goed wachtwoord? En hoe zeker weet je dat één van de collega's niet toch op dat interessante linkje klikt, puur uit nieuwsgierigheid?

Je zult versteld staan van de creativiteit die hackers aan de dag leggen om jouw bedrijfsomgeving binnen te dringen. Maar ook van de onoplettendheid van mensen. Zelfs sommige IT-collega's zijn getriggerd als ze een relatiegeschenk in de vorm van een coole USB-stick opgestuurd krijgen. En voor je het weet heb je een virus of erger in je netwerk te pakken, omdat ze tóch even willen kijken wat er op staat...

De eerste lijn van defensie

Hoeveel tijd, geld en energie je ook investeert in technologie, als je de mens in je organisatie niet meeneemt dan wordt het niets. Dit is de eerste lijn van defensie. Het gaat om bewustwording, door je hele organisatie heen. En dat bereik je door mensen te trainen, door te testen en door uitleg te geven. Daarnaast biedt ook artificial intelligence steeds meer mogelijkheden. AI wordt al door veel bedrijven ingezet om preventief te kijken naar wat er gebeurt op het gebied van cybersecurity. Duikt een bepaald IP-adres bijvoorbeeld vaker dan logisch is op of probeert iemand door je firewall heen te dringen, dan is dat waardevolle informatie waar je op dát moment al iets mee kunt.

Wacht niet af

Het slechtste advies dat wij je kunnen geven is afwachten tot er iets gebeurt. Dat klinkt misschien logisch, maar toch zie je dat veel gebeuren in de markt. Mensen worden vaak pas wakker geschud als er zich een bepaald disaster heeft voorgedaan. Met alle gevolgen dan dien. Wil jij ook slimmer dan je hacker zijn? Bel ons even, we zetten jouw cyberveiligheid graag op de kaart.

Neem contact op