Op bezoek bij een datacenter: data achter een deur van 8000kg

Datum 11-07-2018

Op een paar honderd meter van ons pand ligt een gebouw wat ooit gebruikt werd voor opslag van de goudstaven van De Nederlandse Bank. Gebouwd in de Koude Oorlog en voorzien van alle veiligheidsmaatregelen die in die tijd nodig waren. Nu de Koude Oorlog voorbij is, wordt dit bijzondere gebouw gebruikt door Equinix voor een heel ander doeleinde, dataopslag.

Bij binnenkomst wordt direct duidelijk wat voor gebouw dit is, niemand komt er namelijk zomaar in. Bij de bewaakte receptie moet elke bezoeker zich legitimeren, zelfs als u er vaker komt. Zomaar binnenkomen is er niet bij, een aanmelding van tevoren via een website is verplicht en alle bezoekers worden gescreend. Het is dan wel geen bank meer, het securityniveau is hoog gebleven.

De Bank

Na aanmelding lopen we naar binnen. De kluis, waar nu dus data wordt opgeslagen bevindt zich 10 meter onder de grond. Dit is zo ontworpen dat, wanneer er sprake was van een roof, de kluis vol kon worden gegooid met water uit een gracht rondom het pand. Ook was het belangrijk dat de kluis bestand was tegen een nucleaire aanval, zeker niet onbelangrijk tijdens de Koude Oorlog. De kluisdeur maakt al duidelijk hoe robuust het gebouw is, deze weegt namelijk ruim 8000 kilo.

Voor dataopslag is de diep gelegen kluis uitstekend geschikt, het is er namelijk van nature kouder dan in gebouwen boven de zeespiegel. Dit is meer dan nodig, omdat servers enorm veel hitte produceren. Omdat de ruimte op een lage temperatuur moet worden gehouden, wordt er gebruik gemaakt van een afzuig- en aircosysteem. Warme lucht wordt afgezogen, terwijl koude lucht wordt geblazen richting de servers. Tevens wordt de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte laag gehouden voor brandpreventie.

Dataveiligheid

Security is mensenwerk, ook in een datacenter. Het blijft echter niet alleen bij fysieke beveiliging en 24/7 bewaking. Ook als het gaat om brandbeveiliging en stroomvoorzieningen is duidelijk dat over alles is nagedacht. Is er sprake van een stroomstoring mag een datacenter uiteraard niet uitvallen. Omdat noodaggregaten niet direct inspringen bij stroomuitval maakt het datacenter gebruik van een accupakket. Dit pakket bevat altijd meer dan genoeg capaciteit om de start van de aggregaten te overbruggen.

Dankzij de ligging onder de grond is de kluis met daarin de servers bestand tegen een EMP-aanval. Een EMP-aanval, een aanval met een elektromagnetisch veld, zou kortsluiting kunnen veroorzaken in alles wat elektronica bevat. Tegen deze vorm van aanvallen is het datacenter dus beschermd. Ook zijn diverse ruimtes binnen het pand voorzien van kogelwerend glas.

Altijd online

Met 99.999% uptime kan het Equinix datacenter waarborgen dat onze data altijd beschikbaar is. Door samen te werken met meerdere datacenters op verschillende locaties kunnen wij dit ook beloven aan onze klanten. Zo houden we het veilig, snel en altijd bereikbaar. ROOT verteld u graag over de mogelijkheden voor uw organisatie.

Neem contact op