Klassieke netwerken en de komst van SD-WAN

Datum 10-06-2021

Door de groei in digitalisering en de toenemende populariteit van cloud computing ben je steeds meer afhankelijk van netwerken en connectiviteit. Je netwerkinfrastructuur wordt steeds complexer en hierdoor wordt de uitvoering van wijzigingen vrij lastig en je netwerk wordt onbeheersbaar.

De term SD-WAN ofwel Software Defined WAN, is de trend op netwerkgebied. Met deze technologie wordt het beheer van je netwerk vereenvoudigt. Maar wat onderscheidt SD-WAN van de klassieke netwerkverbindingen tussen je locaties en het centrale datacenter? Het is geen tovermiddel want een 10Mbit/s verbinding wordt niet ineens een 100Mbit/s verbinding. SD-WAN maakt op een slimme manier gebruik van bestaande technieken als policy based routing en queuing. Hogere beschikbaarheid wordt gerealiseerd door meerdere verbindingen naar één locatie te combineren.

De kracht van SD-WAN

Vanuit de historie zijn dedicated WAN verbindingen zoals MPLS of dark-fiber aansluitingen vrij prijzig. De kracht van SD-WAN is het combineren van meerdere (internet) verbindingen van verschillende leveranciers tot een dienst die zichzelf stuurt. Het SD-WAN netwerk bepaalt zelf van welke verbinding er gebruik wordt gemaakt doordat het continue de kwaliteit van de beschikbare verbindingen meet.

Je kan zelf regels aanmaken die aangeven op welk moment, welk type verkeer van welke verbinding gebruik dient te maken. Voorbeelden van parameters die gebruikt kunnen worden zijn latency en packetloss. SD-WAN gebruikt (bestaande) internet verbindingen als basis.

Applicaties worden steeds meer in een SaaS-model aangeboden. Vele van deze applicaties zijn via het internet benaderbaar. De noodzaak van een dedicated WAN-netwerk met hoge beschikbaarheidsgaranties, wordt hierdoor minder.

Een bijkomend voordeel van SD-WAN is dat er altijd wel een beheerdienst beschikbaar is (afhankelijk van de leverancier). Een dergelijke beheerdienst levert onmiddellijk inzicht op de beheerde verbindingen. Met de tooling kun je, naast je verbindingen, ook de aanwezige switches, camera’s, telefoons en Access Points op je lokaal netwerk, beheren.

Maar stel dat je slechts één locatie met een enkele verbinding hebt. Is SD-WAN dan nog te gebruiken? Jazeker, alleen niet echt gebruikelijk omdat je het grootste voordeel mist namelijk het actief kiezen van welke verbinding voor welk verkeer wordt gebruikt.

Waar moet je aan denken?

Bij de overweging naar SD-WAN dien je rekening te houden met de beschikbaarheid en SLA’s. Bij de klassieke WAN verbindingen is een SLA van toepassing die aangeeft wat je leverancier garandeert.

Binnen SD-WAN zul je ook verbindingen gebruiken die internet als transportmedium hebben. Het internet is een verzameling van samenwerkende providers. Elke provider zal verkeer binnen zijn eigen netwerk garanderen. Op het moment dat het verkeer, het netwerk van de desbetreffende provider verlaat, zal er geen garantie meer worden afgegeven. Het internet is een Best Effort dienst. Daarmee is de basis van SD-WAN ook een Best Effort dienst.

Conclusie

SD-WAN technologie maakt het mogelijk om met relatief goedkope verbindingen locaties met een hoge beschikbaarheid te ontsluiten. Daarnaast levert SD-WAN vaak ook onmiddellijk inzicht in de staat en performance van het netwerk. Je dient wel goed te evalueren of de noodzakelijke beschikbaarheid met SD-WAN gerealiseerd kan worden.

Meer weten over SD-WAN en de voordelen voor je omgeving? Neem vrijblijvend contact op met ons op.

Neem contact op