Het zijn van die steeds terugkerende vragen: gaan we in house onze IT-zaken oppakken of besteden we het beter uit? En als we kiezen voor een combinatie: wat doen we dan bewust toch nog zelf en wat leggen we neer bij een professional?
Het zijn van die steeds terugkerende vragen: gaan we in house onze IT-zaken oppakken of besteden we het beter uit? En als we kiezen voor een combinatie: wat doen we dan bewust toch nog zelf en wat leggen we neer bij een professional?
Dit betekent dat je het best in zee zou kunnen gaan met een partij die in staat is om door te vragen en tegelijkertijd eerlijk advies durft te geven, zonder al teveel in details te verzanden. Denk maar eens aan het volgende: stel dat je je auto naar de garage brengt en deze wordt gerepareerd. Wil je dan, wanneer je deze auto op komt halen tot in detail weten wat ze onder de motorkap hebben uitgevoerd? Ja, zal de techneut zeggen die graag weet hoe een en ander in elkaar zit. Nee, zal de gemiddelde consument zeggen: als ik maar weet dat het goed gemaakt is, waar ik voor betaal en ik vol vertrouwen weer op pad kan dan vind ik het best. Hij of zij klapt de motorkap dicht en gaat weer door met de eigen kernactiviteiten. Zónder dat de regie uit handen gegeven wordt en dus mét behoud van de controle. En dat terwijl men niet lastig gevallen is met kleine technische details die wellicht toch niet zoveel herkenning oproepen. Feitelijk laat je de partner die je ingeschakeld hebt de zaken regelen die niet tot je corebusiness behoren. Door op die manier naar je business te kijken ben én blijf je in control.
Dat kan gaan over security, networking, een mooie cloudoplossing of een project waar je consultants voor nodig zijn. Denk, in het licht van bovenstaande onderwerpen bij voorkeur aan deze thema’s die je zou kunnen bespreken: selfservice platform, containers, AWS, storage en beheer als je specifiek denkt aan cloudoplossingen. Wanneer je praat over networking dan spelen onderwerpen als Wifi en WAN een belangrijke rol. Kijkend naar security gaat het dan vooral om Firewall, Back-up en disaster recovery. Het laatste onderwerp, connectivity heeft vooral te maken met (glasvezel en DSL) verbindingen, internet en VoIP.
Tot slot noemen we nogmaals de garagehouder die je met liefde wil vertellen over de toegepaste oplossingen en materialen onder je motorkap. Wanneer je deze man vertrouwt dan glimlach je waarschijnlijk beleefd en geloof je wat hij zegt. Zo ongeveer moet het ook zijn met je IT-leverancier: uiteindelijk draait het om integer zakendoen. Stel dat je facturen van je IT-partner ineens hoger uitvallen dan gebruikelijk, dan zou je om uitleg en transparantie moeten kunnen vragen. Misschien is je beheer vanwege moverende redenen ineens wel duurder geworden. Dat kán natuurlijk, zolang het maar (liefst vooraf) aan je uit te leggen is. Dat is de laatste tip die we je mee willen geven: er wordt vaak gesproken over budget en efficiëntie, maar het gesprek zou vaker over vertrouwen moeten gaan. Want daar start het mee. Net zoals met de meeste mooie dingen in het leven trouwens.
Neem contact op