Afgelopen 1,5 jaar is er een enorme behoefte ontstaan aan samenwerken, hybride werken, flexibiliteit en veiligheid. De pandemie heeft deze behoeftes in een stroomversnelling doen ontstaan. Vele bedrijven hebben al de overstap naar de Cloud gemaakt en daarmee ervaren dat zij heel wendbaar zijn. Hoe ver ben jij met de migratie naar de Cloud?
Anno 2022 is de Cloud niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Het hybride werken zal blijven, de komst van AI (Artificial Intelligence) zal nieuwe Cloud applicaties doen ontstaan. Vele aanbieders zullen meer SaaS applicaties ontwikkelen.
Daarnaast zitten wij in een economie waarbij het draait om Total Experience. Hoe vergroot je het vertrouwen, de ervaring en loyaliteit van je medewerkers en klanten? Alles moet sneller, efficiënter en flexibeler, je moet snel kunnen inspelen op de ontwikkelingen van je omgeving. De Cloud biedt je die wendbaarheid.
Migreren naar de Cloud brengt een aantal voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn enkel te behalen als je helder hebt wat je met de Cloud wilt bereiken. De migratie naar de Cloud dwingt je om goed na te denken over de gewenste IT-infrastructuur, bedrijfsprocessen en de applicaties die noodzakelijk zijn om flexibel en snel jouw business te kunnen runnen en je klanten zo optimaal mogelijk te kunnen bedienen.
Wij geven hieronder een aantal voordelen van het werken in de Cloud.
1. Schaalbaarheid
In de Cloud kun je eenvoudig inspelen op de verandering binnen je organisatie en marktvraag. Je kunt eenvoudig capaciteit op- of afschalen wanneer je wilt. Dit geeft je, in tegenstelling tot on premise hardware, flexibiliteit.
2. Veiligheid
Verlies van data of downtime kunnen een enorme impact hebben op de bedrijfsvoering van je organisatie. Cloud providers beschikken over up-to-date beveiliging in hun infrastructuur en systemen die bescherming bieden tegen o.a. ransomware en cyberaanvallen. Daarnaast zijn de systemen volledig redundant uitgevoerd. Bij uitval van een systeem, neemt een ander systeem het over. Jouw IT omgeving wordt 24x7 bewaakt.
Ter voorkoming van dataverlies is het regelmatig uitvoeren van back-ups een must. Deze back-ups kun je in de Cloud doen. Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de capaciteit van je hardware en het is veilig.
3. Altijd en overal werken in de Cloud
Het maakt niet meer uit waar je medewerkers zich bevinden. Thuis, op kantoor of op een andere locatie, ze kunnen altijd op een veilige manier inloggen op de systemen. Als bedrijf bied je je medewerkers meer flexibiliteit en je werkt effectiever.
4. Kosten voordeel
In de Cloud betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk nodig hebt en hierdoor heb je direct inzicht in de kosten. Je hoeft niet meer te investeren in dure hardware. Omdat de infrastructuur volledig wordt beheerd door de Cloud provider heb je hier zelf geen omkijken naar. Je IT-medewerkers kunnen zich focussen op de core business van je organisatie.
5. Milieuvriendelijk
In de Cloud maak je efficiënter gebruik van servers, je maakt alleen gebruik van de energie die je nodig hebt en hierdoor zal je eigen CO2-voetafdruk verkleinen. Het is bewezen dat Cloud providers door o.a. de combinatie van groene energie en efficiënter gebruik van servers een lagere CO2-uitstoot hebben.
Om te kunnen spreken van een succesvolle transitie, zul je vooraf een aantal fasen moeten doorlopen. Het volgen van dit proces is bepalend voor een succesvolle migratie. Onze ervaring leert dat elke IT verandering die je binnen je organisatie doorvoert, gepaard gaat met een gedegen stappenplan.
Fase 1: Strategie
Het begint met de definitie, je doel en wat je met de migratie naar de Cloud wilt bereiken. Daarnaast dien je ook helder te hebben wat de doelstellingen van je organisatie zijn en welke resultaten je wilt boeken.
Fase 2: Migratieplan
Nadat je de strategie in kaart hebt gebracht, ga je een migratieplan opstellen. Je brengt je IT-landschap en applicaties in kaart. Vervolgens ga je prioriteiten stellen aan de hand van de technische complexiteit en de impact dat het heeft op je organisatie. Hiermee verkrijg je een goed beeld welke onderdelen naar de Cloud kunnen migreren.
Fase 3: Interne organisatie betrekken
Je komt het zo vaak tegen, dat organisaties een complete migratie achter de rug hebben, maar het niet wordt geadopteerd door de medewerkers. Simpelweg omdat de interne organisatie niet is meegenomen in het proces. Voorkom dit door een projectteam samen te stellen bestaande uit meerdere disciplines. Bijvoorbeeld IT, development, security officer en finance, zodat die per discipline de juiste keuzes kunnen maken.
Met dit team ga je de organisatie voorbereiden op de veranderingen. Betrek alle afdelingen bij deze veranderingen en blijf hen van informatie voorzien.
Fase 4: Migratie naar de Cloud
De laatste fase is de migratie naar de Cloud. In deze laatste fase is het belangrijk dat je gefaseerd migreert. Je krijgt hierdoor de kans om alle functionaliteiten uitgebreid te testen. Daarnaast krijg je een goed beeld van de daadwerkelijke kosten.
Na de migratie is het belangrijk om te blijven monitoren om o.a. performance en eventuele bugs die optreden snel op te lossen.
ROOT heeft jarenlange ervaring in Cloud migraties, beheer en het monitoren van de serveromgevingen van klanten.
Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Neem contact op