Systemen die uit de lucht zijn. Het stilvallen van de uitlevering van je producten of diensten. En helemáál offline zijn? Dat gaat jouw bedrijf nooit gebeuren, want jij hebt een goede ICT-infrastructuur. Toch?
Connectivity tussen verschillende gebouwen: dat is nogal eens een uitdaging voor onze klanten. Je wilt natuurlijk een bepaalde bewaking over je organisatorische structuur hebben, want de verbinding mag niet uitvallen. En dat krijg je alleen voor elkaar als je je monitoring op orde hebt, maar ook je ICT-design. Je zult moeten weten hoe een en ander in elkaar zit en dan op zo'n manier dat je kennis up-to-date is. En daar helpen we onze klanten graag bij. Niet alleen bij bovenstaand voorbeeld trouwens, want je wilt sowieso weten hoe je problemen op kunt lossen. Liefst nog voordat ze ontstaan...
Maar hoe doe je dat dan? Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat we vanuit ROOT vooraf problemen aan zien komen, onder meer door actief te monitoren. Het valt ons op dat men zich in veel gevallen nog niet bewust is van de gevolgen die het uitvallen van een dienst met zich meebrengt. En dat terwijl de impact van de onderbreking van die specifieke ICT-dienst enorm kan zijn. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel het kost als je mensen naar huis moet sturen omdat ze niet meer kunnen werken door een storing? Of heb je in beeld hoeveel omzet je mis loopt als je een dag of een deel daarvan niet bereikbaar bent en je dús je product of dienst tijdelijk niet kunt leveren? Heb je weleens een onderzoek gedaan naar de impact van de ICT-diensten binnen jouw bedrijf?
Deze gevolgen werken vaak alle kanten op. Stel je voor dat je een transportbedrijf bent en dat je magazijn helemaal is geautomatiseerd en door een computer wordt aangestuurd. Wat gebeurt er dan als deze pc stuk gaat? Dan kun je een aantal uren niet meer aanleveren, want je bent offline. Hardware is wellicht snel vervangbaar. Maar het softwarepakket weer up and running krijgen met de gegevens van voor de uitval dat maakt het lastiger. Dit betekent dat je vrachtwagens stilstaan. Wat is dan de impact? Was het dan niet mooi geweest als je een back-up had of een ander plan? Vergelijk het met een brandverzekering voor je woning: je hoopt deze nooit nodig te hebben maar je bent zó blij dat je hem hebt als er wel wat gebeurt. En dat moet ook de insteek zijn van de manier waarop je je ICT-vangnet inregelt. Als je zicht wilt hebben op je ICT, dan moet je je bewust zijn van de impact op elk onderdeel daarvan. Want als je je bewust bent van de risico's dan kun je een juiste afweging maken, een kansberekening feitelijk. En hoewel de kans op uitval heel klein is, is het verbonden risico wel groot. Je wilt vooral weten wat je wel en niet afgedekt hebt. Precies zoals met een brandverzekering, je hebt er maar één nodig maar wél een die het risico afdekt.
Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt op je infrastructuur, dus je ICT-design moet volledig helder zijn. Dit betekent dat je wilt dat meer mensen in jouw bedrijf exact weten hoe dat het in elkaar zit. De ontwerpen van de opbouw van jouw systemen liggen daarom in de ideale situatie ook bij de directie, in plaats van alleen op de ICT-afdeling. Het gaat dan om tekeningen, ontwerpen en designschetsen. Op die manier weet je dat als iemand bij wijze van spreken zegt 'ik trek er virtueel hier en daar een stekkertje uit', precies wat de gevolgen zijn.
Heb jij in beeld wanneer je in de gaten krijgt dat er iets mis is in het systeem? Met andere woorden heb jij je monitoring op orde? Bij goede monitoring wordt er direct gealarmeerd richting degene die verantwoordelijk is voor het oplossen van het probleem of het crisisteam. Weten dat er iets aan de hand is is de allereerste start.
Zorg er dus voor dat je mensen in je organisatie hebt die niet alleen weten welke vervolgacties er genomen moet worden, maar ook kennis van de materie hebben en bijgeschoold worden. Want je kunt wel zien dat er iets mis is, maar als mensen hun schouders ophalen en niet concreet aan de slag gaan dan heb je er niets aan. Dus het moet duidelijk zijn wie wat moet doen. En die protocollen wil je vastgelegd hebben. Kortom, in de ideale situatie wil je werken vanuit een plan. En ook over dat thema hebben we eerder een blog geschreven.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Neem contact op