Er zijn veel veranderingen, is jouw IT er écht klaar voor?

Datum 19-04-2022

Een blog van ROOT over de veranderingen in de IT-markt.

Wat zijn er veel veranderingen, maar is jouw IT hier al klaar voor? Hoe ga je om met het volgen en implementeren van al die wijzigingen die ook voor jouw bedrijf gelden? Informatiebeveiliging is immers constant aan verandering onderhevig en daarnaast zijn ook de eisen, die aan deze beveiliging gesteld worden, steeds zwaarder. Oudere methodes zijn niet meer voldoende en de huidige methodes dienen steeds meer veiligheid te bieden. Dit betekent dat je afscheid moet nemen van oud en mee moet (en hopelijk wilt!) met nieuw. Denk daarbij aan MFA, de juiste firewalls, de nieuwste encryptiemethodes en meer. Denk ook aan het verkeer over het internet dat enorm toeneemt nu mensen zich massaal naar de cloud bewegen. Vroeger stond jouw computer in hetzelfde pand als waar jouw server zich bevond, nu haal je je data vanuit het internet. Hoe veilig doe je dat? Kan iemand dit onderscheppen?

Hoeveelheid bedreigingen neemt toe

En dan hebben we nog de andere kant: de hoeveelheid bedreigingen neemt steeds meer toe. Ook in coronatijd, waarin veel mensen vanuit huis werkten, is het aantal succesvolle hackpogingen flink gestegen. Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor je internetsecurity, juist nu. En dat hoeft lang niet altijd heel veel geld te kosten, het gaat erom dat je de basisvoorwaarden van je internetveiligheid op orde hebt.

Betrek je ICT-partner

Betrek hier je ICT-partner ook bij, want deze is op de hoogte van de laatste normen van internetbedrijfssecurity. Bekijk ook je interne processen en de mate van beveiliging die daarbij nodig is. Door dit te delen met je ICT- partner kan deze aangeven wat er bijgeschaafd moet worden. Je wéét immers niet wat je niet weet, doe het daarom niet alleen. Wanneer jij als gebruiker bijvoorbeeld bepaalde eisen stelt aan de manier waarop jij jouw klantgegevens opgeslagen wilt hebben, met daarin misschien privacygevoelige betaalgegevens, dan zul je deze wens kenbaar moeten maken aan je ICT-partij. Wanneer je in jouw voorwaarden of SLA met je klant afspreekt dat je dit op een bepaalde manier doet op beveiligingsgebied, dan moet dit technisch wel ingeregeld worden. Dat klinkt logisch, maar wordt lang niet altijd nageleefd.

Vertrouwen is goed, in control zijn beter

Samenwerking, communicatie, openheid, transparantie en vertrouwen zijn de toverwoorden die je nodig hebt om dit soort processen goed te kunnen doen. Pas als aan deze basisvoorwaarden voldaan is kun je écht opstappen naar het niveau dat nodig is rondom internetveiligheid. En dan blijf je of kóm je weer in control. Pak de verantwoordelijkheid die op je bord ligt want vertrouwen is goed, maar in control zijn is beter. Bovendien voorkomt het boetes, reputatieschade of andere zaken waar je graag ver vandaan wilt blijven. Meer weten? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

Neem contact op