Peter Spekreijse, mede-eigenaar van ROOT over digitale transformatie en connectiviteit
Digitale transformatie is een steeds terugkerend thema. En het onderwerp connectivity is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van. Daar horen de volgende typen vragen bij: wat is voor mijn bedrijf de beste manier om bereikbaar te blijven en te kunnen blijven werken? Ook als ik meerdere vestigingen heb? Is er dan 1 oplossing nodig of zijn meerdere?
Peter Spekreijse, directeur en eigenaar bij ROOT, zegt er het volgende over: ‘Onlangs nog hadden we een casus bij een klant die volledig redundant werkte. Toch ging het mis, want in het core netwerk van de leverancier liep een en ander stuk. Dus we hadden uiteindelijk niets aan die redundantie. Deze klant was daar, heel begrijpelijk, behoorlijk ontstemd over. Dit bewijst maar weer eens dat je soms denkt dat je alles goed geregeld hebt en dan blijkt er toch ergens een gat te zitten. Hetzelfde bewustwordingsproces speelt bij een van onze andere klanten, namelijk bij een zorginstelling. Zij hebben allemaal losse verbindingen. Daar hebben we onlangs de vraag gesteld wat ze gaan doen als die verbindingen wegvallen. Dan gaan we via de telefoon werken, zei men, en dan gaat ons werk gewoon door. Dus die verbinding daar is niet zo essentieel, omdat er heel snel een alternatief te maken is.
Bij de eerstgenoemde situatie ligt dat anders, daar heeft men nog allemaal vaste werkplekken. En daar moet je op een andere manier gaan kijken naar wat passend is. Als er bijvoorbeeld geen alternatieven zijn, zoals bij die vaste werkplekken waar werken via telefoon geen optie is, dan moet je heel goed gaan kijken naar wat je dan wel nodig hebt. Ook gingen we er bij de storing die afgelopen week optrad vanuit dat de leverancier alles goed geregeld had. Dat bleek dus niet zo te zijn. Hiervan hebben wij geleerd dat een SLA dus ook niet alles zegt. In dit geval duurde het ruim 6 uur voor een en ander weer werkte. En dat is in een zorginstelling enorm lang.’
‘Uiteindelijk heeft het thema connectivity verschillende aspecten. Zo wil je jezelf afvragen of je voldoende capaciteit hebt, die is relatief simpel. Het lastige zit hem meer in vragen over in welke mate het beschikbaar moet zijn en, wanneer dat niet het geval is, welke alternatieven je dan hebt’, aldus Peter. ‘Kortom, je moet helder hebben op welke manier je een en ander in gaat regelen. In dit geval was het in beginsel prima opgezet, maar ergens in het midden van het proces liep het toch mis. Dit is overigens nooit helemaal te voorkomen en je zult ook met elkaar moeten accepteren dat het soms anders loopt dan je had verwacht. Wat wel heel belangrijk is, is dat je dit soort momenten als leermoment oppakt. In dit specifieke geval gaan we samen met de klant evalueren wat we op een andere manier kunnen doen, binnen welk tijdbestek en welke kosten ermee gemoeid zullen zijn. Op die manier zie ik in elke storing, mits je het goed afhandelt, een unieke kans om nog beter te worden’, besluit Peter.
Neem contact op