De meeste bedrijven zijn zich wel bewust van het feit dat het maken van een back-up van bestanden belangrijk is. Dit is dan vaak ook wel goed geregeld. Veel bedrijven beseffen echter niet dat een back-up niet altijd voldoende is wanneer een disaster zich voordoet. Bedrijven hebben dan ook in veel gevallen geen Disaster Recovery Plan. Maar wat is het verschil tussen het terugzetten van een back-up en een Disaster Recovery oplossing? En hoe maakt u de juiste keuze voor een passende methode voor uw bedrijf?
Vrijwel iedereen weet dat een goede back-up strategie belangrijk is. Zo heeft iedereen thuis wel een kopie van zijn/haar foto’s op een NAS of in de Cloud en hebben vrijwel alle bedrijven een back-up oplossing on- en/of offsite. Toch is het terugzetten van een back-up, ofwel het uitvoeren van een back-up restore, vaak niet voldoende wanneer er iets gebeurt waarbij uw data verdwijnt of ontoegankelijk wordt. Back-ups zijn namelijk vooral een opslag van historische data. Met een back-up restore zet u dan ook de data terug zoals die eruitzag op het moment dat de back-up werd gemaakt. Dit is vooral handig als er per ongeluk data is overschreven of verwijderd en u wilt de vorige versie terug hebben.
In tegenstelling tot een back-up restore wilt u bij Disaster Recovery eigenlijk niet terug naar historische data, maar u wilt juist verder waar u gebleven was. Bij Disaster Recovery is het dan ook belangrijk om een uitwijk te hebben naar een zo recent mogelijke versie van uw data. Daarnaast is het maken van een Disaster Recovery Plan onderdeel van een Disaster Recovery oplossing. Het Disaster Recovery Plan geeft u de zekerheid dat wanneer het nodig is, alle stappen voor een recovery bekend zijn en uitgevoerd kunnen worden.
Nu het verschil tussen back-up restore en Disaster Recovery duidelijk is kunt u een weloverwogen keuze maken voor de juiste methode voor uw bedrijf. Deze keuze is sterk afhankelijk van de impact van het disaster op de onderneming. Hierbij is business continuity de belangrijkste factor voor uw keuze.
De keuze of bij een disaster alleen een back-up voor uw bedrijf voldoende is of niet, hangt dan ook in grote mate af van de schade die u lijdt wanneer uw data of applicatie niet beschikbaar is. Hierbij is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een incident of een disaster altijd gebeurt op het slechts mogelijke tijdstip. Ga dus altijd uit van het “worst case” scenario wanneer u de impact van een disaster op uw onderneming probeert in te schatten. Zo zal een feestartikelenwinkel lang niet zoveel schade hebben wanneer de website er in augustus uit ligt, dan wanneer dit in februari vlak voor carnaval gebeurt. Daarnaast is het ook belangrijk dat u altijd rekening houdt met de hersteltijd en dataverlies. Het terugzetten van een back-up kan namelijk veel tijd kosten en heeft bijna altijd dataverlies tot gevolg. Disaster Recovery oplossingen zijn er daarentegen juist op gericht om snel te kunnen schakelen met zo min mogelijk dataverlies.
Wilt u meer weten over Disaster Recovery oplossingen of wilt u advies over welke methode het beste is voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze supportmedewerkers.
Neem contact op