Disaster Recovery Plan: voorbereid op calamiteiten

Datum 05-08-2020

Door de grote toename in het gebruik van virtualisatie platformen zijn er voldoende mogelijkheden om je technisch voor te bereiden op een disaster binnen je hosting omgeving. Zo maken replicatie, snapshots, images en DRaaS (Disaster Recovery as a Service) het mogelijk om bij een calamiteit snel te kunnen schakelen en in korte tijd weer up-and-running te zijn. Nu zijn er technisch voldoende mogelijkheden, maar ben jij als organisatie wel voorbereid als zich werkelijk een disaster voordoet?

Uitdagingen bij een disaster

Stel, het is drie uur ’s nachts en je wordt gealarmeerd door jouw monitoringsysteem. Al snel blijkt dat het complete datacenter waar de hosting plaatsvindt getroffen is door stroomuitval. Gelukkig is er een technische oplossing actief die regelmatig snapshots maakt en deze kopieert naar een uitwijklocatie, een tweede datacenter. Een failover, ofwel het wisselen naar het tweede datacenter, moet alleen handmatig geactiveerd worden.

Daarnaast heeft het datacenter geen idee hoelang de storing kan duren. Deze kan met 3 uur verholpen zijn, maar er bestaat ook een risico dat het zo’n 8 tot 12 uur kan duren voordat alles weer functioneert.

Welke uitdagingen komen we tegen?

  • Je bent niet bevoegd om de beslissing tot disaster recovery te nemen, maar je leidinggevende is telefonisch niet bereikbaar om drie uur ’s nachts.
  • Een disaster failover levert mogelijk dataverlies op vanwege de replicatie interval.
  • In het meest gunstigste geval heeft het datacenter het probleem opgelost nog voordat er weer gebruik wordt gemaakt van een gehoste applicatie en hebben jouw gebruikers daardoor mogelijk niet eens gemerkt dat deze onbereikbaar is geweest.
  • Waar is de handleiding voor het overschakelen naar de disaster oplossing?
  • Wat gebeurt er of moet er gedaan worden als de hosting weer beschikbaar wordt terwijl er een disaster hosting actief is op de uitwijklocatie?
  • Wanneer het datacenter weer normaal functioneert, weet iemand dan hoe we weer teruggaan naar een normale situatie zonder downtime en dataverlies?

Zoals te zien is in deze uiteenlopende uitdagingen, ligt de uitdaging vooral bij wie er beslist wanneer welke acties ondernomen moeten worden en niet zozeer bij de techniek. Dit is dan ook precies wat er wordt vastgelegd in een Disaster Recovery Plan.

Maak een Disaster Recovery Plan: 3 best practices

Door het maken van een Disaster Recovery Plan worden de risico’s duidelijk zichtbaar. In dit plan kunnen ook eisen vastgesteld worden aan risico’s op dataverlies en downtime. Het maken van een Disaster Recovery Plan kent 3 best practices:

  1. Het is belangrijk om reële doelen te stellen wat betreft RPO (Recovery Point Objective) en RTO (Recovery Time Objective). Nadat deze doelen zijn gesteld, kan er een procedure opgesteld worden met daarin de beslissingsfactoren en de handelingen die uitgevoerd moeten worden.
  2. Bij het opstellen van de procedure is het belangrijk dat, wanneer het kan, je exact de handelingen en commando’s die gebruikt moeten worden opschrijft. Op deze manier hoef je op het moment van stress en een deadline niet na te denken over hoe de failover procedure ook alweer werkte.
  3. Het is belangrijk dat de procedure gedeeld wordt en ten minste één keer per jaar wordt besproken om te kijken of deze nog steeds actueel is en aansluit bij de huidige wensen.

Een goed Disaster Recovery Plan is je redding als zich echt een disaster voordoet. Wanneer een goed plan ontbreekt geeft dit een vals gevoel van veiligheid en zal het je niet helpen op het moment van disaster.

Wij helpen onze klanten graag bij het analyseren van de risico’s en het komen tot een goed onderbouwd Disaster Recovery Plan. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs!

Neem contact op