Websites zijn tegenwoordig steeds belangrijker geworden omdat het online zijn niet meer weg te denken is. Daarnaast zijn websites en/of online applicaties meer een onderdeel geworden van de core business van de organisatie. Maar hoe borg je een goede performance van jouw website en hoe faciliteer je de groei van het aantal bezoekers? Een oplossing hiervoor is vrij eenvoudig te realiseren door middel van loadbalancing.
Je website achter een loadbalancer plaatsen levert meerdere voordelen op:
Een loadbalancer wordt achter de firewall geplaatst. Een loadbalancer is meestal een server in een eigen DMZ (Demilitarized Zone). Oftewel een stukje netwerk tussen het netwerk waar de webservers zich bevinden en het internet. De firewall laat, ingeval van een webserver, https/http verkeer door naar de loadbalancer. In de loadbalancer zijn de ssl certificaten gehuisvest en zijn de toegangsregels voor de webservers geconfigureerd. De loadbalancer stuurt dan http verkeer naar de webservers in het backend netwerk. Om te bepalen of een webserver nog verkeer kan ontvangen of niet, is de loadbalancer voorzien van zogenaamde “health checks”.
Wanneer alle webservers dezelfde website(s) bevatten, wat in veel gevallen zo is, dan wil je gebruik kunnen maken van dezelfde data. Dit kan in de vorm van een database(cluster) en een centrale file storage voor de documenten die ge-upload zijn. In dat geval worden de webservers verbonden met een database en een nfs fileserver.
Doordat de webservers feitelijk geen data bevatten kunnen ze makkelijk elkaars verkeer overnemen en kan bij toenemende drukte eenvoudig meer webservers worden toegevoegd.
Per individuele omgeving kan bepaald worden welke vorm van loadbalancing het best bij je past. In bovenstaande tekening kun je zien hoe het design uitgebreider wordt naarmate er meer servers ingezet worden. Deze servers gebruiken resources zoals CPU, schijfruime en RAM geheugen en worden berekend aan de hand de benodigde hoeveelheid. Ook zal het beheer van een dergelijke omgeving meer tijd vergen.
Deze elementen maken dat er aan de bovenstaande oplossing een mogelijk hoger prijskaartje hangt.
Daarentegen is het voor veel bedrijven het online zijn van hun applicatie van levensbelang. Downtime door onderhoud, een storing of een overbelast systeem zijn enorme risico’s en de financiële impact is groter dan de kosten die de loadbalanced oplossing met zich meebrengt.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van loadbalancing of wil je weten of het wat voor je is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Neem contact op