Het is in de huidige tijd noodzakelijk een beheerstructuur te realiseren waarbij het beheer gegarandeerd is. Beheer moet elk moment kunnen inspelen op bedreigingen en incidenten. Zelf beheer uitvoeren is risicovol!
We hebben gezien dat er in de afgelopen jaren talloze organisaties hun serverpark hebben uitbesteed. Als je erover nadenkt dan kom je al snel tot de conclusie dat hier heel veel aspecten aan vastzitten. Het begint in feite bij wat onder beheer wordt verstaan: hebben we het over de hosting, de hardware of een combinatie van deze zaken?
Laten we eens beginnen met waar jouw servers zich bevinden. Heb je deze nog in huis of bevinden de servers zich in een datacenter?
Bij servers, die in huis staan, zien we nog steeds een enorme variatie aan oplossingen. Van een server die onder of op een bureau staat tot aan servers in een serverruimte die bijna vergelijkbaar zijn met de top datacenters van deze tijd.
Voor ons is een datacenter een ruimte met stroomvoorziening, koeling, brandpreventie en beveiligde toegang. Dit zijn dan ook de onderwerpen waar je over na moet denken bij serverhosting.
Wij zijn van mening dat je behoorlijk wat servers moet hebben draaien om een eigen serverruimte te hebben die zich, qua prijs- kwaliteitverhouding, kan meten met de professionele datacenters. En dat betekent dat je ook zaken als stroomvoorziening, koeling, brandpreventie en toegang moet hebben ingericht om de continuïteit van je serveromgeving te waarborgen.
Om maar niet te spreken van redundantie. Hoeveel overcapaciteit er nodig is voor de redundantie is afhankelijk van de risico’s die afgedicht moeten worden.
Dan kijken we naar server hardware. Er zijn nog maar weinig toepassingen waarbij het operating system (OS) rechtstreeks op de hardware draait. In bijna alle gevallen heb je tegenwoordig te maken met een virtualisatielaag, als VMware, Hyper-V of KVM, die de servers ‘los’ maakt van de hardware.
De servers die gebruik maken van het virtualisatieplatform, kunnen vaak relatief eenvoudig heen en weer geschoven worden over verschillende stukken hardware. Dat biedt voordelen in de vorm van beschikbaarheid en schaalbaarheid.
Maar ook hier geldt, net als bij een datacenter, dat je ook overcapaciteit nodig hebt. Je zult, vanuit de beschikbaarheidseis, moeten zorgen dat er uitgeweken kan worden. Denk bijvoorbeeld in geval van een ramp of brand waardoor de servers niet beschikbaar zijn.
Wat je je ook af moet vragen is of je zelf de hardware wilt aanschaffen (capex) of dat je toch liever een dienst afneemt waarbij je naar gebruik (opex) betaalt.
ROOT biedt mogelijkheden voor het hosten van je eigen hardware, maar ook mogelijkheden voor de afname van virtuele servers. Er zijn verschillende afrekenmodellen mogelijk.
Als je de vragen waar de servers staan en hoe deze servers voor jouw organisatie beschikbaar zijn hebt beantwoord, dan blijft de vraag wie de servers beheert over. De omvang van je organisatie bepaalt vaak of er een systeembeheerder in huis beschikbaar is. Vaak constateren wij dat iemand het systeembeheer ‘er bij doet’.
Bij ROOT zijn we van mening dat het erbij doen van beheer risicovol is. Waarom vinden we dat? Als er maar één iemand is die het beheer uitvoert dan is je organisatie erg kwetsbaar. Ten eerste kan jouw beheerder ziek worden of gaat een keer op vakantie of vindt een nieuwe baan. En laat de beheerder nu net op vakantie zijn als er een zero-day defect uitkomt waar direct actie op ondernomen moet worden. En ten tweede betekent het dat diegene minder tijd kan besteden aan zijn kerntaken.
Het is in de huidige tijd noodzakelijk een beheerstructuur te realiseren waarbij het beheer gegarandeerd is.
Het beheer moet elk moment kunnen inspelen op bedreigingen en incidenten.
Beheer in huis houden is alleen een optie als je organisatie groot genoeg is en er voldoende kennis aanwezig is. Is dit niet het geval dan adviseren wij je contact met ons op te nemen danwel op zoek te gaan naar een partij als ROOT.
Wil je verder sparren over dit onderwerp of wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen, neem dan contact met ons op! Wij kijken uit naar jouw bericht.
Neem contact op