Alles wat je moet weten over opzegging van domeinnamen

Datum 14-10-2021

Veel ondernemingen hebben vaak meerdere domeinnamen geregistreerd. Een domeinnaam is een unieke naam op internet, de naam waarop jouw website te vinden is. Zie het als de naam op jouw visitekaartje.

De kosten van meerdere domeinnamen kunnen aardig oplopen maar soms is het goed om onder verschillende namen op internet vindbaar te zijn. Na verloop van tijd kom je erachter, dat niet alle geregistreerde domeinen nodig zijn. Of dat je bedrijf verandert waardoor je andere domeinnamen wenst. In dergelijke gevallen wil je een deel van de domeinen opzeggen. Maar is het verstandig en waar moet je op letten bij het opzeggen van domeinen?

Opzegging domeinnamen

Je zou denken dat het opzeggen van een domeinnaam vrij eenvoudig verloopt. En dat is ook zo, vaak is een klik in de portal van de internet service provider of een mailtje naar de host van domeinnaam voldoende.

Maar let op. Het is van belang dat je stilstaat bij mogelijke consequenties, als een domeinnaam weg is dan kun je niet meer terug. Wij geven een voorbeeld dat heeft plaatsgevonden. Stel je hebt een organisatie en je gaat fuseren met een ander bedrijf. Omdat je fuseert, zijn er andere strategische belangstellingen en inzichten. Dus bij de fusie wordt volledig afscheid genomen van het oude domein, mailadressen worden overgezet en ook de website wordt uit de lucht genomen. Je geeft de opdracht om ook het domein op te zeggen. De provider zegt je domein op. Maar dan…..na een aantal dagen, na afloop van de quarantaine periode die de Stichting Domeinregistratie hanteert, verschijnt er een nieuwe website met daarop allerlei obscure advertenties.

De gedachte erachter is dat jouw oude domeinnaam nog op allerlei plaatsen bekend is op het internet, denk aan verwijzingen en search engines. De nieuwe eigenaar van het domein maakt gebruik van deze bekendheid en adverteert met zaken die gerelateerd zijn aan jouw business. Een situatie die ongewenst is maar waar verder niets aan te doen is.

Een ander voorbeeld waar je aan kunt denken is dat jouw concurrent met het opgeheven domein er vandoor gaat. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van de naamsbekendheid die je gecreëerd hebt. Maar als je oude domein in handen komt van een partij die kwaad wil, kunnen ook je emailadressen worden gebruikt om nieuwe wachtwoorden te ontvangen voor accounts die je bedrijf gebruikt. Dit is een zeer ongewenste situatie.

Belangrijk hierbij is dat je nadenkt over de online veiligheid van je bedrijf!

De oplossing

Een oplossing voor dit soort problemen is het domein nog een tijd aan te houden maar er geen content meer in te hebben. Dus geen werkende website en zeer beperkte mailafhandeling. Als er geen content meer is zullen search engines het niet meer vindbaar laten zijn en ook verwijzingen op het internet zullen verdwijnen.

De kosten van het hosten van een leeg domein voor één of twee jaar vallen in het niet bij de schade die wellicht kan ontstaan als een andere partij met het domein aan de haal gaat.

Een andere vraag die je jezelf kan stellen is of het domein wellicht waarde heeft voor een andere partij. Er zijn marktplaatsen voor domeinen waar het mogelijk is om een domein te verkopen. Met de verkoop van een domein dat geen functie meer heeft, maakt men van een kostenpost een opbrengst. Denk goed na voordat je een domein zomaar opzegt.

ROOT heeft jarenlang ervaring met domeinnamen en helpt je graag om de juiste keuzes te maken. Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op